advertising purpose...CLICK ON THIS!

Thursday, 20 October 2011

blood wasting in blood donation..

ASSALAMMUALAIKUM...
(jawab tau,tak jawab doseeeeee) ='D




korang nak tau tak???(kalau korang tak nak tau pun,kena tau jugak,wajibbbbb!) hurmmmm,haritu aku join la satu blood donation campaign ni.tak salah aku minggu lepas hari ahad camtu la.kempen ni kat dpp aku je..korang tau tak dpp tu ape?dpp is stand for dewan penginapan pelajar or dalam omputihnye student residential hall.hehe..ala,senang citer macam kolej or ostel korang la.kat sini panggil dpp je..


DPP Sime Darby. ni baru satu, ade lagi bape belas dpp kat uum ni.besau tak besau la kan uum ni?

so, pasal blood donation tadi tu. aku macam excited la kan. da lame tak donate, last mase 2009 time2 skola dulu. so,aku pon ajakla member aku yang sah2 tak cukup berat badan (name die cik huda) pegi menderme darah.dah die beriye aku pon ajak la kan.kate support blood donation =').and 1st step yang kitorang kena buat adalah menipu pasal huda punye weight.hehe


huda.c budak kurus kering. 41kilo je.unbelievable!! jelessss

anddddd.finally helah kitorang tak berjaye pon. sebab aku yang besar gedabak ni pon bolehnye officer tu cakap tak cukup berat, apetah lagi kawan aku yang macam hotdog ni..kah3.so, elak punye elak terpakse la jugak timbang berat kat depan officer tu. so,terus direjectnye form si huda ni..dah la kempunan nak derme darah. then step II, aku kena check darah and measure haemoglobin level dalam darah. n u know what, doktor tu puji darah aku woooo.darah aku kire gred A tau.jangan memain.sebabnye kandungan haemoglobin darah aku tinggi..ade pulak kawan aku sorang tu, die tak pass part ni sebab die punye rendah sangat. muke kecewa giler.kah3.*aku pun terus gelakkan die...tapi dalam ati je.* hehe


check darah dengan nurse yang peramah..likeeeeee!

then, next step pulak. part ni untuk measure blood pressure before dibenarkan donate darah. aihhhh,nervous la pulak tetibe.last sem aku try derma jugak.tapi failed part ni la.doktor hensem kate blood pressure aku rendah.tige kali jugakla aku check dengan doktor hensem tu, tapi tetap tak bole.takpe la,at least dapat gak cuci mata kaaaan?hehe.tapi sem ni doktor pompuan pulak yang on-duty. umur pulak dalam 40an.nampak betul2 bertauliah.harap2 pass..bismillahh

mule2 beramah mesra dulu

pebenda ntah die tanye.aku angguk2 geleng2 je

muke cuak x???amek blood pressure je kot

tak saba nak tengok pe die tulis tu

and finally aku failed lagi untuk sem ni..hesy.macam mane nak buat bagi blood pressure naik sikit ni ye. padahal makan cukup,tido siap terlebih. fening fening fening. naseb baek derma darah bukan prasyarat nak grad. kalau tak,haihhhhh tak grad ler jawabnye aku ni...


huh,ni la dewan dpp aku aritu.suram gile.da macam bilik mayat da aku tengok.

anyway.thanks to the staff, nurse and the doctor as well sebab layan donor dengan sangat best hari tu. and also kepada staff yang bagi air kotak free untuk naikkan blood pressure tu.malangnye sie2..and also thanks to pakcik yang cakap saye nampak kecik.part tu yang paling best.wahahaha.best jugak dapat perasan sekali sekale ni.ehehe

okey la.just wish me luck next sem attempt k..teringin jugak nak penuhkan buku derma darah tu. banyak tau advantage die.jom la ramai2 derma darah.. tak sakit pon..

thats all.thanks a lot for reading this entry..
byE~  

3 comments:

  1. cik nad...next sem try ag tau..n u skang dh krus gler sbb asik x mam..blik ni mam byk2 k.. :))

    ReplyDelete
  2. sape kate i xmkn cik ida??stok i byk kat laci tu..hehehe

    ReplyDelete
  3. tp cik nad makan benda x pekdah..nanti balik,topup balik tau..

    ReplyDelete

thank you for visit my bloggie =')